Cum ocolim prevederile referioare la impozitul pe cladire in cazul unui sediu social/profesional declarat acasa?

Impozitul pe clădiri se va stabili în funcţie de destinaţie potrivit noului Cod Fiscal, iar o Persoană Fizică Autorizată care desfăşoară activitate economică într-o locuinţă va plăti impozit la fel ca o persoană juridică, însă dacă are doar sediul social acolo impozitul va fi la nivelul celui perceput ca pentru o locuinţă.

Este o modificare în  Cod Fiscal care stabileşte că impozitul pe clădire se va calcula în funcţie de destinaţia imobilului. Dacă în acel imobil se desfăşoară o activitate comercială a unei firme sau a unei Persoane Fizice Autorizate atunci se plăteşte un impozit echivalent cu impozitul plătit astăzi de o persoană juridică, dar dacă acel sediu este doar un sediu scriptic al PFA-ului şi nu se desfăşoară activitate economică acolo înseamnă că este o locuinţă şi se plăteşte ca şi astăzi.

De aceea, noi procedam de ceva timp la urmatoarea varianta: la sediul social/profesional se autorizeaza doar activitati proprii de birou sau acesta se declara fara activitate, urmand ca activitatile respective sa se autorizeze si sa se desfasoare totodata, la terti sau daca este cazul la punctele de lucru. In felul acesta pe spatiul respectiv nu se vor mai aplica prevederile referitoare la impozitele foarte mari pe cladiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*