Blog

Vreau sa infiintez un SRL !

S.R.L. este abrevierea societatii cu raspundere limitata, tocmai de aceea raspunderea patrimoniala a asociatilor se va face in limita capitalului social subscris, conform cotei de participare la acesta.

Inainte de demararea procedurii privind constitirea unui S.R.L. este bine sa cunoasteti cateva aspecte generale.

O persoana fizica sau juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata, asta insemna ca puteti avea calitatea de asociat in “n” societati comerciale impreuna cu o alta persoana.

Nu pot fi fondatori/asociati persoanele care potrivit legii, sunt incapabile ori care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, pentru infractiunile prevazute de Legea 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru infractiunile prevazute de art. 143-145 din Legea 85/2006 privind procedura insolventei sau pentru cele prevazute de Legea 31/1990.

Daca aveti fapte inscrise in cazierul fiscal.

In cazul in care nu va aflati in nici una dintre situatiile mai sus mentionate, puteti trece practic la declansarea propriu-zisa a procedurii de infiintare.

Astfel, este necesar sa va ganditi la cateva variante de denumire pentru societatea pe care o veti administra si sa efectuati rezervarea acesteia. In cazul in care ati fost inspirat si ati avut noroc gasind una disponibila la nivel national, Registrul Comertului va va elibera de indata dovada rezervarii si disponibilitatii firmei dumneavoastra.

Dupa intrarea in posesia acesteia puteti merge la notariat pentru obtinerea declaratiei de asociat privind indeplinirea conditiilor enumerate mai sus si acceptare a mandatului de administrator, precum si a specimenului de semnatura.

Acestea fiind deja obtinute si bine stabilite trebuie sa va ganditi ca aveti nevoie de un spatiu in care se va stabili sediul social al S.R.L.-ului, iar in cazul in care acesta se afla intr-o cladire cu mai multe apartamente (de exemplu la bloc) aveti nevoie si de acordul asociatiei de locatari. Atentie, nu este necesar sa fie proprietatea dumneavoastra sau a S.R.L.-ului, ci doar ca societatea sa detina un drept de folosinta asupra spatiului respectiv. Mai exact, incheiati cu o terta persoana un contract de inchiriere sau un contract de comodat.

Este necesar sa sa depuna la Oficiul Registrul Comertului in raza caruia societatea va avea sediul social si dovada de proprietate (copie) a spatiului cu destinatie de sediu social al societatii, asa ca ar fi bine sa o solicitati si sa o studiati inainte de incheierea acordului privind cedarea dreptului de folosinta a spatiului respectiv.

Toate acestea fiind bine stabilite, rezulta ca suntem pe un drum bine determinat, am inaintat destul de mult si ne gandim cu nerabdare la inmatricularea S.R.L. si obtinerea unui profit prestand activitatile autorizate, potrivit Codului CAEN.

Urmatoarul pas ar fi redactarea Actului Constitutiv (3 exemplare), ce trebuie sa cuprinda toate datele prevazute de Legea 31/1990, care nu sunt deloc putine.

Impreuna cu o copie a Actului Constitutiv, copie rezervare de denumire si cartea de identitate a asociatului, va deplasati la o unitata bancara preferata sau, prima care va iese in cale si depuneti capitalul social in cuantum de minim 200 lei, urmand ca ei sa va elibereze o dovada de varsamant a sumei cu destinatie de capital social.

Dosarul nu este inca complet, intrucat va lipsesc cererea de inregistrare, declaratia model 1 sau model 2 si anexa nr. 1, pe care trebuie sa le si completati intocmai.

Dupa atata alergatura, agitatie si stat la rand pentru constituirea dosarul nu mai aveti nevoie decat de o copie a cartii de identitate si este momentul sa mergeti la Registrul Comertului, unde trebuie sa aveti rabdare, sa nu va enervati si sa rezolvati problemele de la dosar in cazul in care ati avut ghinion (uneori ORC observa si ce nu este cazul).

In speranta ca nu am scris prea mult si ca nu v-am bulversat total, facem o scurta recapitulare si enumeram mai jos, punctual, toate actele necesare pentru obtinerea succesului dumneavoastra, iar pentru ca IMR BUSINESS CONSULTING sa va incurajeze va transmitem mult curaj, indarjire si nu uitati: Nici un efort nu va ramane nerasplatit !

In ipoteza in care nu va puteti descurca singuri noi va stam la dispozitie !!!

Dosarul complet va cuprinde: Cerere de inregistrare, Anexa nr. 1, Declaratie Model 1 sau 2, Rezervare de denumire, Actul Constitutiv, Dovada de proprietate a spatiului ce va avea destinatie de sediu social, Dovada dreptului de folosinta, Acord Asociatie de locatari, Declaratie noatariala + Specimen de semnatura, Dovada varsarii capitalului social, Copie C.I., Imputernicire (daca nu mergeti singur sa depuneti dosarul la ORC).

 

 

 

 

 

Vanzare firma cu datorii

Cum puteti scapa de o societate care a acumulat creante fata de bugetul de stat sau fata de terti?
De fapt, firma nu se “vinde” pur si simplu unei alte persoane fizice sau juridice, ci va avea loc o cesiune de parti sociale, astfel mai jos va vom explica detaliat aceasta mentiune.

In primul rand, trebuie sa existe o persoana care sa isi doreasca sa preia societatea in starea in care se afla si sa devina astfel asociat si administrator, daca este cazul.

Cea mai simpla varianta ar fi  urmatoarea:

Viitorul asociat merge la unitatea bancara unde societatea comerciala are deschis un cont bancar si efectueaza o depunere minima de 10 lei, eliberandu-i-se un ordin de incasare.

Prin Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor, societatea comerciala hotaraste majorarea capitalului social cu un aport in numerar de 10 lei, adus de persoana ce va avea calitatea de asociat si se mentioneaza in mod expres structura capitalului social dupa aceasta majorare. De asemenea in Hotararea A.G.A. se poate retine si revocarea vechiului administrator si numirea altuia, precum si orice alte mentiuni doriti sa efectuati (schimbare sediu social, extindere obiect de activitate, autorizare activitati etc), acestea putand fi efectuate atat in prima etapa, cat si in cea de-a doua, la care ne vom referi putin mai jos.

Atentie, administratorul trebuie sa accepte in mod expres mandatul acordat si sa obtina specimenul de semnatura, aceste demersuri fiind efectuate la notariat.

De retinut ca in situatia in care, noul asociat are intentioneaza sa ramana asociat unic, nu poate avea aceasta calitate si intr-o alta societate cu raspundere limitata.

Impreuna cu documentele mai sus prevazute si cu formularele specifice eliberate de Registrul Comertului, puteti merge personal pentru depunerea dosarului sau in temeiul unei imputerniciri puteti delega o terta persoana pentru efectuarea acestui demers.
Dupa solutionarea acestei etape, Hotararea A.G.A. a devenit astfel opozabila fata de terti, iar noul asociat a dobandit aceasta calitate prin pronuntarea Rezolutiei motivate de catre Directorul Oficiului Registrul Comertului.

Urmeaza a doua etapa, cand se va constitui un nou dosar, in care se va depune Contractul de cesiune in care se retine ca, vechiul asociat cedeaza toate partile sale sociale noului asociat, structura capitalului social schimbandu-se radical, acesta apartinand in totalitate noului actionar.

Impreuna cu contractul de cesiune a partilor sociale, formulare specifice si indeplinirea tuturor cerintelor ORC, in cazul in care efectuati si alte mentiuni, dosarul se depune la Registrul Comertului in raza caruia societatea are inregistrat sediul social.

Asteptati Rezolutia Directorului si in acest fel reusiti sa scapati de o societate nu tocmai profitabila.

Mult succes, iar in situatia in care nu va descurcati va putem ajuta noi !!!

Decizie de Impunere emisa de CAS !!!

ATENTIE !!! Casa de Sanatate a demarat procedurile de recuperare a obligatiilor de plata la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, ca urmare a nedepunerii declaratiei de catre contribuabilii, persoane fizice. Singura mnodalitate de contestare a creantelor si prin urmare, suspendarea executarii acestora este sa va adresati instantei de contencios administrativ competente, in cazul de fata, Tribunalului competent, insa sesizarea instantei poate fi formulata numai dupa indeplinirea procedurii prealabile, prevazuta de Legea 554/2004, sanctiunea nedepunerii acesteia la organul emitent al Decizei de Impunere fiind inadminisbilitatea si prin urmare respingerea actiunii introductive, ca urmare a neindeplinirii procedurii prealabile obligatorii.

Decizia de Impunere poate fi formulata doar in interiorul termenului de 30 de zile de la data comuncarii adresei, astfel ca este necesar sa actionati prompt pentru apararea intereselor dvs. legitime !!!

Recuperarea creantelor datorate de catre debitori!

In cazul in care societatea la care aveti calitatea de asociat fondator sau administrator are de recuperat o creanta, ce nu este mai veche de 3 ani, cea mai simpla modalitate de recuperare a acesteia, dar si cea mai putin costisitoare este ordonanta de plata prevazuta de art. 1013 din Codul de Procedura Civila.

Pentru exercitarea acestei proceduri de recuperare a creantei este necesar sa indepliniti procedura prealabila a comunicarii unei somatii catre debitor. Aceasta va cuprinde toate motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza si mentiunea ca debitorul are posibilitatea sa plateasca in termen de 15 zile de la data primirii somatiei, in caz contar urmand formularea si inregistrarea pe rolul judecatoriei competente a ordonantei de plata.

Un aspect foarte important este reprezentat de modalitate de comunicare a somatiei de plata, intrucat odata depusa cererea privind ordonanta de plata, este in mod obligatoriu necesar sa faceti dovada transmiterii somatiei. Astfel, acesta poate fi transmisa sub forma urmatoarelor modalitati: prin intermediul executorului judecatoresc, ori prin scrisoare recomandata cu continut declarat si confirmare de primire.

Asadar, ulterior comunicarii somatiei de plata si indeplinirii procedurii de comunicare aferente, asteptati 15 zile de la data la care debitorul a primit notificarea tranmisa, iar in cazul in care acesta nu isi indeplineste obligatia de achitarea a debitului restant, puteti exercita calea prevazuta de art. 1013 din Codul de Procedura Civila.

Suma maxima admisa in vederea investirii judecatoriei competente material ds teritorial in vederea judecarii cererii formulate este 200.000 lei. Motivul pentru care am sustinut mai sus faptul ca acesta procedura este cea mai putin costisitoare o reprezinta faptul ca pentru debitele insumand 200.000 lei taxa judiciara de timbru va fi de 150 lei.

La cererea privind ordonanta de plata se vor atasa toate inscrisurile necesare, pe care se intemeieaza aceasta si sub sanctiunea respingerii ca inadmisibila a cererii, se va atasa si somatia transmisa debitorului. Inscrisurile se vor depune in atatea exemplare cate parti sunt in proces, plus unul pentru instanta de judecata si vor fi certificate pentru conformitate cu originalul.

Dupa etapa privind regularizarea cererii, daca este cazul, instanta de judecata va proceda la citarea partilor, inclusiv a debitorului, care are obligatia de a depune intampinare la cererea introductiva in termen de cel putin 3 zile inaintea termenului de judecata stabilit. Atentie, intampinarea formulata de catre debitor nu se comunica reclamantului, acesta luand la cunostinta de cuprinsul actului de procedura de la dosarul cauzei!

In situatia in care instanta de judecata considera ca intemeiata ordonanta de plata exercitata de catre reclamant va emite o ordonanta de plata, in cuprinsul careia se va specifica suma datorata de catre debitor si termenul de plata pentru achitarea creantei.

Potrivit art. 1021 Cod Procedura Civila termenul de plata nu va fi mai mic de 10 zile si nici nu va depasi 30 de zile de la data comunicarii ordonantei.

Impotriva ordonantei de plata debitorul va putea formula cerere in anulare, in termen de 10 zile de la data primirii acesteia, insa chiar si in cazul atacarii acesteia trebuie sa retineti ca, ordonanta de plata este executorie si are autoritate de lucru judecat provizorie pana la data solutionarii cererii in anulare, astfel ca puteti pune in executare suma datorata de catre debitor.

 

ACORD DE FUNCTIONARE

Scan.10jpgUlterior inmatricularii unei societati, care are sediu social cu activitati autorizate sau un punct de lucru, unde se desfasoara activitati economice este foarte important sa retineti ca societatea are nevoie de acordul de functionare eliberat de primaria in raza careia este inregistrat sediul social sau punctul de lucru.

Atentie, in situatia in care societatea are un sediu social fara nici o activitate autorizata, acestea fiind autorizate de Registrul Comertului doar la terti nu este necesar acordul de functionare! De asemenea, este de retinut faptul ca nu orice activititate se poate autoriza la terti, doar cu scopul de a  “ocoli” aceasta obligativitate.

Astfel ca, dupa infiintarea societatii nu aveti voie sa functionati decat dupa obtinerea in prealabil, a acordului de functionare!

Din pacate, va puteti intalni cu situatia in care aveti, de exemplu, autorizat la sediu sau la punctul de lucru doar codul CAEN 7022 – Activitati de consultanta pentru afaceri si management – iar la Primarie sa vi se transmita ca pentru aceasta activitate nu vi elibereaza acord de functionare.

Practica si reglementarile sunt altele de la o primarie la cealalta, astfel ca va veti intalni cu situatia in care unele dintre primariile din Municipiul Bucuresti, sau chiar din tara nu mai elibereaza deloc acorduri de functionare, ci autorizatii de functionare necesare doar pentru baruri, restaurante si cafenele.

Dosarul trebuie sa contina documentele solicitate, diferite de la o primarie la alta!

Unitara este conditia potrivit careia societatea este obligata sa incheie un contract de salubrizare cu una dintre firmele, ce presteaza aceste servicii si sa depuneti la dosar copia contractului de prestari servicii si chitanta care sa ateste ca ati achitat contravaloarea acestui serviciu pe o luna sau, trei luni in avans.

De asemenea, majoritatea primariilor, care elibereaza acorduri de functionare vor solicita  certificatul de atestare fiscala, care se obtine de la D.G.I.T.L. in raza careia este inregistrat sediul social sau punctul de lucru cu activitatile autorizate.

Important!!! Acordul de functionare se elibereaza in termen de 30 de zile de la data depunerii dosarului complet, perioada in care nu aveti voie sa functionati!!!
Acordul de functionare vi se elibereaza pe o perioada maxima de 1 an, urmand ca inainte de expirarea valabilitatii, deci anual, sa interprindeti demersurile necesare pentru prelungirea acordului de functionare.
Tinand cont de faptul ca fiecare Primarie isi organizeaza activitatea dupa propriile reguli adoptate, noi va recomandam sa va interesati bine inainte de orice demers pe care urmeaza sa il intreprindeti pentru a evita pierderea de timp, dar si de bani!
In situatia in care nu va descurcati singuri noi va putem reprezenta pe dumneavoastra, in calitate de asociat sau administrator, dar si societatea inmatriculata, in fata oricarei instituii de drept privat sau public!
 Pentru serviciul de infiintare firma  click aici

INFIINTARE SRL SOCIETATE DE CONTABILITATE cod CAEN 6920

INFIINTARE SRL SOCIETATE DE CONTABILITATE cod CAEN 6920

    Pentru inmatricularea unui SRL avand ca obiect de activitate cod CAEN 6920- Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, vom expune mai jos conditiile impuse de CECCAR (Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania) principalul organism care reglementeaza profesia contabila.
In primul rand, ar trebui sa aveti in vedere ca este absolut necesar ca administratorul societatii trebuie sa fie numit persoana care indeplineste calitatea de expert contabil.
De asemenea, expertul contabil autorizat de CECCAR trebuie sa aiba o participare la aportul adus la capitalul social al unui SRL de minim 51%, fata de celalalt asociat care nu indeplineste aceasta conditie speciala.
Pentru inmatricularea acestei forme de organizare la Oficiul Registrului Comertului in raza caruia societatea va avea sediul social, aceasta instituitie va solicita, in mod expres, avizul emis de CEECAR pentru expertul contabil. Avizul va cuprinde mentiunea potrivit careia expertul contabil indeplineste conditiile prevazute de Ordonanta 65/1994 si prin urmare, va aviza favorabil constituirea societatii.
La dosarul de inmatriculare, pe langa celelalte documente ce se anexeaza si se depun in vederea inmatricularii oricarui SRL, avand alte obiecte de activitate, se vor depune toate inscrisurile care atesta indeplinirea de catre asociat/administrator a calitatii de expert contabil (autorizatie emisa de CECCAR, copie carnet membru CECCAR, dispozitie de numire)
Astfel, pentru inmatricularea SRL, este necesar ca activitatea principala sa fie reprezentata de codul CAEN 6920 Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, iar in secundar vor fi mentionate si vor putea fi autorizate doar urmatoarele coduri prevazute, dupa cum urmeaza:
5829 – Activităţi de editare a altor produse software
6201 – Activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client)
6202 – Activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei
6209 – Alte activităţi privind tehnologia informaţiei
6311 – Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe
6420 – Activităţi ale holdingurilor
6621 – Activităţi de evaluare a riscului de asigurare şi a pagubelor
6810 – Cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii
6820 – Închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate
6920 – Activităţi de contabilitate şi audit financiar consultanţa în domeniul fiscal
7022 – Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management
7320 – Activităţi de studiere a pieţei şi de sondare a opiniei publice
7490 – Alte activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice n.c.a.
7820 – Activităţi de contractare pe baze temporare a personalului
7830 – Servicii de furnizare şi management a forţei de muncă
8211 – Activităţi combinate de secretariat
8219 – Activităţi de fotocopiere, de pregătire a documentelor şi activităţi specializate de secretariat
8299 – Alte activităţi de servicii suport pentru întreprinderi
8559 – Alte forme de învăţământ n.c.a.

    In concluzie pentru infiintarea unei societati cu raspundere limitata, avand ca activitate principala cod CAEN 6920, dosarul complet si corect intocmit pentru Oficiul Registrului Comertului, trebuie sa contina urmatoarele:
– Cerere de inregistrare;
– Vector Fiscal (Anexa 1);
– Declaratia Model 1/2;
– Rezervarea de denumire;
– Declaratia notariala de indeplinire a conditiilor pentru exercitarea conditiilor dw asociat si acceptare a mandatului de administrator;
– Specimen de semnatura;
– Capitalul social de 200 lei;
– Dovada de proprietate a spatiului cu destinatie de sediu social;
– Acord asociatie locatari;
– Actul constitutiv;
– Avizul CECCAR;
– Documnetele care atesta calitatea de expert contabil;
– Copie C.I.;
– Imputernicire de substituire.

    Ulterior inmatricularii societatii si eliberarii actelor finale de catre Oficiul Registrului Comertului, este obligatoriu sa obtineti si acordul de functionare de la Primaria, in raza careia societatea are sediul social sau punctul de lucru cu activitatile specifice autorizate.
⇒  Detalii despre obtinerea acestuia veti gasi aici!

Acte necesare infiintare P.F.A.(Persoana Fizica Autorizata)

    In acest articol va vom prezenta  procedura de infiintare pentru persoana fizica autorizata.

    Inainte de toate trebuie sa cunoasteti faptul ca, pentru autorizarea activitatii pe care doriti sa o desfasurati, corespunzatoare unui Cod CAEN, este necesar sa detineti o calificare profesionala in domeniul respectiv.

    De exemplu, daca doriti sa prestati servicii IT (6201 Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client), 6202 Activitati de consultanta in tehnologia informatiei, 6203 Activitati de management (gestiune si exploatare) a mijloacelor de calcul, 6209 Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei,  6311 Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati  conexe, 6312 Activitati ale portalurilor web) este necesar sa aveti o diploma care sa ateste pregatirea profesionala in acest domeniu.

    In cazul in care nu aveti pregatire profesionala in domeniu, insa aveti experienta este suficienta o adeverinta eliberata de angajatorul la care ati fost incadrat in munca si care sa ateste aceasta situatie de  fapt. Potrivit O.U.G. 44/2008 actualizata: “Pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu documente cum sunt: diploma, certificatul sau adeverinta, prin care se dovedeste absolvirea unei institutii de invatamant, certificatul de calificare profesionala sau de absolvire a unei forme de pregatire profesionala, organizata in conditiile legii, in vigoare la data eliberarii acestuia, certificatul de competenta profesionala, cartea de mestesugar, carnetul de munca al solicitantului, declaratie de notorietate cu privire la abilitatea de a desfasura activitatea pentru care se solicita autorizarea, eliberata de primarul localitatii respective in mod gratuit in cazul meseriilor traditionale artizanale, atestatul de recunoastere si/sau de echivalare pentru persoanele fizice care au dobandit calificarea in strainatate, atestatul de recunoastere a calificarii dobandite in strainatate, in afara sistemului de invatamant, orice alte dovezi care sa ateste experienta profesionala.”

    Daca puteti proba pregatirea profesionala sau experienta urmatorul pas ar fi sa stabiliti sediul profesional al P.F.A. Acesta se poate declara oriunde pe teritoriul statului nostru, chiar si intr-un spatiu care nu apartine titularului P.F.A. Astfel, in temeiul dovezii de proprietate (contract de vanzare-cumparare, certificat de mostenitor, contract de donatie etc), si a incheierii de intabulare se poate redacta contractul de comodat intre proprietarii spatiului sau o alta persoana care detine un drept de folosinta asupra acestuia si P.F.A., in curs de constituire.

Durata contactului de comodat trebuie sa fie determinata si sa nu depaseasca 39 de ani.

Dosarul complet pentru ORC necesar inregistrarii unei P.F.A., trebuie sa cuprinda:

–          Cerere de inregistrare P.F.A.;

–          Declaratie model 1/2;

–          Rezervarea de denumire;

–          Specimen de semnatura;

–          Dovada de proprietate a spatiului cu destinatie de sediu profesional;

–          Dovada dreptului de folosinta a spatiului cu destinatie de sediu profesional;

–          Acord asociatie locatari;

–          Copii certificate pentru conformitate cu originalul a actelor de studii;

–          Copie C.I.;

–          Procura notariala speciala de reprezentare/substituire.

    Pentru a va fi de folos, vom expune mai jos cele mai frecvente intrebari cu privire la infiintarea unei P.F.A.
  • Am domiciliul intr-un alt judet insa doresc ca PFA sa aiba sediul profesional in Bucuresti, in apartamentul unui prieten… este posibil?

    Domiciliul dvs. nu nu are nici o importanta, puteti stabili sediul profesional in Municipiul Bucuresti, in temeiul contractului de comodat, care atesta dreptul de folosinta al P.F.A. asupra spatiului respectiv.

  • In acest moment am calitatea de titular al unei P.F.A., pe care intentionez sa o radiez in curand si as vrea sa infiintez o alta persoana fizica autorizata. Ce trebuie sa fac?

Nu puteti cumula calitatea de titular decat al unei singure persoane fizice autorizate.

  • Persoana Fizica Autorizata poate avea salariati?

Potrivit art. 17 alin. 1) din O.U.G. 44/2008 PFA isi poate desfasura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii.

  • Am infiintat un PFA si am incheiat un contract individual de munca cu o alta societate, pot sa lucrez in ambele parti?

    Potrivit art. 17 alin. 2) din OUG 44/2008 actualizata: “o persoana poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.”

  • Daca am un I.I.(intreprindere individuala) pot sa infiintez o PFA?

Potrivit art. 19 alin. 1) PFA isi desfasoara activitatea folosind in principal forta de munca si aptitudinile sale profesionale. Ea nu poate cumula si calitatea de intreprinzator persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale.

Infiintare S.R.L. avand ca obiect de activitate servicii medicale (cod CAEN 8621, 8622, 8623)

Infiintare S.R.L. avand ca obiect de activitate servicii medicale (cod CAEN 8621, 8622, 8623).

    Pentru inmatricularea unui S.R.L. avand ca obiect de activitate servicii medicale (cod CAEN 8621 Activitati de asistenta medicala generala, cod CAEN 8622 Activitati de asistenta medicala specializata, cod CAEN 8623 Activitati de asistenta medicala stomatologica), actele normative in vigoare prevad conditii speciale pentru autorizarea acestora.

    Societatea poate fi constitutita de un singur asociat sau de mai multi asociati impreuna, iar numarul acestora nu poate fi mai mare de 50, potrivit art.12 din Legea 31/1990.

    Conditia esentiala este ca aministratorul societatii sa aiba calitatea de medic si sa o poata proba cu documentele necesare (diploma de licenta si/sau masterat, certificat de libera practica eliberat de Colegiul Medicilor).

    Cea de-a doua conditie importanta este reprezentata de unicitatea obiectului de activitate. Orice S.R.L. avand ca activitate principala unul dintre codurile CAEN mai sus prevazute, nu poate avea ca activitati secundare decat coduri CAEN auxiliare acestora. De exemplu, un SRL care are ca activitate principala codul CAEN 8623 Activitati de asistenta medicala stomatologica, poate autoriza in secundar 3250 Fabricarea de dispozitive, aparate si instrumente medicale stomatologice sau codul CAEN 8690 Alte activitati referitoare la sanatatea umana.

    Cu execeptia conditiilor speciale mai sus mentionate, continutul dosarului de inamtriculare pentru Oficiul Registrului Comertului si explicatiile necesare le regasiti aici.

Cum ocolim prevederile referioare la impozitul pe cladire in cazul unui sediu social/profesional declarat acasa?

Impozitul pe clădiri se va stabili în funcţie de destinaţie potrivit noului Cod Fiscal, iar o Persoană Fizică Autorizată care desfăşoară activitate economică într-o locuinţă va plăti impozit la fel ca o persoană juridică, însă dacă are doar sediul social acolo impozitul va fi la nivelul celui perceput ca pentru o locuinţă.

Este o modificare în  Cod Fiscal care stabileşte că impozitul pe clădire se va calcula în funcţie de destinaţia imobilului. Dacă în acel imobil se desfăşoară o activitate comercială a unei firme sau a unei Persoane Fizice Autorizate atunci se plăteşte un impozit echivalent cu impozitul plătit astăzi de o persoană juridică, dar dacă acel sediu este doar un sediu scriptic al PFA-ului şi nu se desfăşoară activitate economică acolo înseamnă că este o locuinţă şi se plăteşte ca şi astăzi.

De aceea, noi procedam de ceva timp la urmatoarea varianta: la sediul social/profesional se autorizeaza doar activitati proprii de birou sau acesta se declara fara activitate, urmand ca activitatile respective sa se autorizeze si sa se desfasoare totodata, la terti sau daca este cazul la punctele de lucru. In felul acesta pe spatiul respectiv nu se vor mai aplica prevederile referitoare la impozitele foarte mari pe cladiri.

Infiintare firma de transport

Pentru infiintare unei firme avand ca obiect de activitate transport, nu aveti nevoie de nici un aviz special.
Codurile CAEN pentru transporturi si servicii anexe ar fi urmatoarele:
4932 Transporturi cu taxiuri
4939 Alte transporturi terestre de calatori n.c.a.
4941 Transporturi rutiere de marfuri
4942 Servicii de mutare
5224 Manipulari
5229 Alte activitati anexe transporturilor
5320 Alte activitati postale si de curier.
Intr-adevar, veti efectua demersuri suplimentare pentru codurile CAEN de transporturi persoane, in vederea obtinerii avizului ARR, iar pentru transporturile de marfa, ce depasesc 3,5 tone.
Documentele necesare sunt:
– cartea de identitate a persoanei care va avea calitatea de asociat in cadrul societatii;
– cartea de identitate a administratorului societatii, in cazul in care nu este acelasi persoana cu asociatul;
– dovada dreptului de proprietate asupra spatiului cu destinatie de sediu social, adica: contractul de vanzare-cumparare, contractul de donatie, certificatul de mostenitor, incheierea de intabulare, procesul verbal de receptie la terminarea lucrarii;
– dovada dreptului de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social: contract de comodat sau contract de inchiriere. Acestea se vor incheia intre persoana care cedeaza dreptul de folosinta asupra spatiului respectiv si societatea, in curs de constituire;
– acordul asociatiei de locatari, in cazul in care sediul social este situat la bloc. Acesta se va completa cu semnaturile vecinilor direct afectati (stanga, dreapta, sus, jos – in functie de amplasarea imobilului) si cu semnatura/parafa administratorului. In situatia in care nu exista constituita asociatie de locatari si nici vecini direct afectati, proprietarul imobilului sau dupa caz, persoana care cedeaza dreptul de folosinta asupra spatiului respectiv va da o declaratie, sub forma unui inscris sub semnatura privata.
– declaratii notariale de indeplinire a conditiilor privind calitatea de asociat si administrator in societate;
– specimenul de semnatura pentru administrator;
– foaia de varsamant de la unitatea bancara unde ati depus capitalul social, de minim 200 RON;
– actul constitutiv;
– formulare specifice prevazute de ONRC.
Aveti nevoie de ajutor!? Ne gasiti aici

INFIINTARE FIRMA COMERT ONLINE

INFIINTARE FIRMA COMERT ONLINE

Pentru constituirea unei societati avand ca obiect de activitate comercializare online de produse, nu aveti nevoie de nici un aviz special.
Codul CAEN pentru comert online este 4791 Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet. Autorizand acest cod CAEN trebuie sa cunoasteti ca puteti comercializa online, orice tip de produs.
Documentele necesare pentru infiintarea unei firme cu obiectul de activitate Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet sunt:
– cartea de identitate a persoanei care va avea calitatea de asociat in cadrul societatii;
– cartea de identitate a administratorului societatii, in cazul in care nu este acelasi persoana cu asociatul;
– dovada dreptului de proprietate asupra spatiului cu destinatie de sediu social, adica: contractul de vanzare-cumparare, contractul de donatie, certificatul de mostenitor, incheierea de intabulare, procesul verbal de receptie la terminarea lucrarii;
– dovada dreptului de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social: contract de comodat sau contract de inchiriere. Acestea se vor incheia intre persoana care cedeaza dreptul de folosinta asupra spatiului respectiv si societatea, in curs de constituire;
– acordul asociatiei de locatari, in cazul in care sediul social este situat la bloc. Acesta se va completa cu semnaturile vecinilor direct afectati (stanga, dreapta, sus, jos – in functie de amplasarea imobilului) si cu semnatura/parafa administratorului. In situatia in care nu exista constituita asociatie de locatari si nici vecini direct afectati, proprietarul imobilului sau dupa caz, persoana care cedeaza dreptul de folosinta asupra spatiului respectiv va da o declaratie, sub forma unui inscris sub semnatura privata.
– declaratii notariale de indeplinire a conditiilor privind calitatea de asociat si administrator in societate;
– specimenul de semnatura pentru administrator;
– foaia de varsamant de la unitatea bancara unde ati depus capitalul social, de minim 200 RON;
– actul constitutiv;
– formulare specifice prevazute de ONRC.

INFIINTARE FIRMA COMERT ONLINE
Aveti nevoie de ajutor!? Ne gasiti aici: https://infiintare-firma-rapid.ro/contact/

Infiintare firma de constructii

Pentru constituirea unei societati avand ca obiect de activitate constructia de cladiri rezidentiale si nerezidentiale, drumuri, autostrazi, sau pur si simplu activitati conexe, cum, ar fi: tamplarie si dulgherie, lucrari de instalatii electrice, lucrari de instalatii sanitare, de incalzire sau aer condiionat, lucrari de pavaj si placare, vopsitorie, zugraveli, sau dezvoltare imobiliara, nu aveti nevoie de avize speciale, eliberate in prealabil.

Codurile CAEN din acest domeniu sunt:

4110 Dezvoltare (promovare) imobiliara.

4211 Lucrari de constructii a drumurilor si autostrazilor.

4212 Lucrari de constructii a cailor ferate de suprafata si subterane.

4213 Constructia de poduri si tuneluri.

4221 Lucrari de constructii a proiectelor utilitare pentru fluide.

4222 Lucrari de constructii a proiectelor utilitare pentru electricitate si telecomunicatii.

4291 Constructii hidrotehnice.

4299 Lucrari de constructii a altor proiecte ingineresti n.c.a.

4311 Lucrari de demolare a constructiilor.

4312 Lucrari de pregatire a terenului.

4313 Lucrari de foraj si sondaj pentru constructii.

4321 Lucrari de instalatii electrice.

4322 Lucrari de instalatii sanitare, de incalzire si de aer conditionat.

4329 Alte lucrari de instalatii pentru constructii.

4331 Lucrari de ipsoserie.

4332 Lucrari de tamplarie si dulgherie.

4333 Lucrari de pardosire si placare a peretilor.

4334 Lucrari de vopsitorie, zugraveli si montari de geamuri.

4339 Alte lucrari de finisare.

4391 Lucrari de invelitori, sarpante si terase la constructii.

4399 Alte lucrari speciale de constructii n.c.a.

Infiintare firma de constructii

Documentele necesare sunt:
– cartea de identitate a persoanei care va avea calitatea de asociat in cadrul societatii;
– cartea de identitate a administratorului societatii, in cazul in care nu este acelasi persoana cu asociatul;
– dovada dreptului de proprietate asupra spatiului cu destinatie de sediu social, adica: contractul de vanzare-cumparare, contractul de donatie, certificatul de mostenitor, incheierea de intabulare, procesul verbal de receptie la terminarea lucrarii;
– dovada dreptului de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social: contract de comodat sau contract de inchiriere. Acestea se vor incheia intre persoana care cedeaza dreptul de folosinta asupra spatiului respectiv si societatea, in curs de constituire;
– acordul asociatiei de locatari, in cazul in care sediul social este situat la bloc. Acesta se va completa cu semnaturile vecinilor direct afectati (stanga, dreapta, sus, jos – in functie de amplasarea imobilului) si cu semnatura/parafa administratorului. In situatia in care nu exista constituita asociatie de locatari si nici vecini direct afectati, proprietarul imobilului sau dupa caz, persoana care cedeaza dreptul de folosinta asupra spatiului respectiv va da o declaratie, sub forma unui inscris sub semnatura privata.
– declaratii notariale de indeplinire a conditiilor privind calitatea de asociat si administrator in societate;
– specimenul de semnatura pentru administrator;
– foaia de varsamant de la unitatea bancara unde ati depus capitalul social, de minim 200 RON;
– actul constitutiv;
– formulare specifice prevazute de ONRC.

Infiintare firma de constructii
Aveti nevoie de ajutor!? Va stam la dispoztie, 0761.237.797.

Infiinatre firma agentie imobiliara

Pentru constituirea unei societati avand ca obiect de agentie imobiliara, nu aveti nevoie de nici un aviz special.
Codurile CAEN pentru aceasta activitate si alte servicii conexe ar fi urmatoarele:

6831 Agentii imobiliare

6810 Cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii.
682 Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate.
6820 Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate.
683 Activitati imobiliare pe baza de comision sau contract.

6832 Administrarea imobilelor pe baza de comision sau contract.
Documentele necesare sunt:
– cartea de identitate a persoanei care va avea calitatea de asociat in cadrul societatii;
– cartea de identitate a administratorului societatii, in cazul in care nu este acelasi persoana cu asociatul;
– dovada dreptului de proprietate asupra spatiului cu destinatie de sediu social, adica: contractul de vanzare-cumparare, contractul de donatie, certificatul de mostenitor, incheierea de intabulare, procesul verbal de receptie la terminarea lucrarii;
– dovada dreptului de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social: contract de comodat sau contract de inchiriere. Acestea se vor incheia intre persoana care cedeaza dreptul de folosinta asupra spatiului respectiv si societatea, in curs de constituire;
– acordul asociatiei de locatari, in cazul in care sediul social este situat la bloc. Acesta se va completa cu semnaturile vecinilor direct afectati (stanga, dreapta, sus, jos – in functie de amplasarea imobilului) si cu semnatura/parafa administratorului. In situatia in care nu exista constituita asociatie de locatari si nici vecini direct afectati, proprietarul imobilului sau dupa caz, persoana care cedeaza dreptul de folosinta asupra spatiului respectiv va da o declaratie, sub forma unui inscris sub semnatura privata.
– declaratii notariale de indeplinire a conditiilor privind calitatea de asociat si administrator in societate;
– specimenul de semnatura pentru administrator;
– foaia de varsamant de la unitatea bancara unde ati depus capitalul social, de minim 200 RON;
– actul constitutiv;
– formulare specifice prevazute de ONRC.

Infiinatre firma agentie imobiliara
Aveti nevoie de ajutor!? Ne gasiti aici: 0761.237.797

Cum imi infiintez un S.R.L?

Daca v-ati hotarat asupra faptului ca doriti sa infiintati un S.R.L., este de retinut ca in cazul in care nu aveti experienta cu Registrul Comertului putin mai dificil, insa noi va vom explica detaliat care este procedura infiintarii unui S.R.L.

FARA ACORDUL VECINILOR SI ASOCIAT UNIC IN MAI MULTE SRL-uri

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 583102.07.2020, Partea 1, s-a publicat Legea nr. 102/02.07.2020 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, care intra in vigoare la data de 06.07.2020.

Actul normativ mentionat abroga dispozitiile art. 14 din Legea societatilor nr. 31/1990 cu privire la inregistrarea in registrul comenului a calitatii de asociat unic al unei societati si totodata, modifică dispozitiile art. 17 din Legea societatilor nr. 31/1990 cu privire la stabilirea sediului social al unei societati, precum si cu privire la solicitarea avizului privind schimbarea destinaţiei imobilelor colective cu regim de locuinţă.

Avand in vedere incidenţa noilor dispoziţii legale, intervin punctual urmtoarele modificari extrem de importante!!!

1. Calitatea de asociat unic intr-o singura societate cu raspundere limitata.

Conform prevederilor art.14 din Legea nr. 31/1990, “o persoana fizica sau juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu rsspundere limitata”, insa tinand cont de noile prevederi legale, facem precizarea ca,

prin Legea nr.102/2020 au fost abrogate dispozitiile art. 14 din Legea nr. 31/1990, incepand cu data de 06.07.2020,  nu se va mai proceda la verificarea detinerii de către o persoana fizica/persoană juridica a calitatii de asociat unic intr-o singură societate cu raspundere limitata.

Asadar puteti avea calitatea de asociat unic in mai multe SRL-uri!!!

2. NU se va mai solicita acordul vecinilor si administratorului, daca din declaratia model tip rezulta ca nu se desfasoara activitate economica la sediul social, cu conditia ca aceasta sa fie semnata de catre administratorul societatii. In cazul in care, sa spunem ca declaratia declaratia model 2, este semnata de catre asociat, administratorul va da pe proprie raspundere o declaratie – inscris sub semnatura privata –  din care sa reiasa ca ca nu se desfasoara activitate economica la sediul social.

NU se va mai solicita completarea cererii tip – Anexa 2-  referitoare la inregistrarea documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatului cu destinatie de sediu social si implicit, obtinerea certificatului pentru spatiul cu destinaţie de sediu social.

3. Dovada dreptului de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediul social.

Dispoziţiile art. 17 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 au fost modificate, in sensul ca la inmatricularea societatii si la schimbarea sediului social nu se va mai efectua verificarea unicitatii sediului social si nu se va tine cont de indeplinirea conditiilor referitoare la functionarea mai multor societati in acelasi imobil, daca acesta prin structura si suprafata sa utila, permite functionarea mai multor societati, in incaperi sau spatii distinct partajate.

Prin urmare, daca intr-un un apartament cu trei camere su fost stabilite deja doua sedii sociale, nu se va mai solicita ca la inmatriculrea celei de-a treia societati sa depunem declaratie notariala de nesuprapunere a sediilor.

Modificari cu un impact extrem de favorabil asupra antreprenorilor din Romania, pe care le asteptam cu totii de atat de mult timp!

Articol semnat de  Angelica Buzoianu